Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

UBS: Η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία

Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών, επισημαίνει σε έκθεσή με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 2011 η UBS.
Το βασικό σενάριο του οίκου προβλέπει πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα αποφύγουν για την ώρα την ελληνική χρεοκοπία, πόσω μάλλον την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όντας αντιμέτωπες με την πιθανή διάχυση της ελληνικής κρίσης μέσω του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο και σε άλλες χώρες, η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα συνάψουν συμφωνίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, αλλά και τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), εκτιμούν οι αναλυτές της UBS.
Η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας τις προσεχείς εβδομάδες είναι 10-20%, σύμφωνα με τον οίκο.
Η συμμετοχή στο PSI κρίνεται σημαντική, συνεχίζει. Το ύψος της δείχνει να αγγίζει το 75%. Ο αρχικός στόχος ήταν 90%, με καταληκτική ημερομηνία την 9η Σεπτεμβρίου. Ο οίκος εκτιμά ωστόσο πως η εφαρμογή του προγράμματος θα προχωρήσει ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 90%, για τον ίδιο λόγο που το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θα αποδεσμεύσουν πιθανότατα την επόμενη δόση: η εναλλακτική είναι μία άτακτη χρεοκοπία, για την οποία τόσο η χώρα, όσο και ο τραπεζικός της κλάδος είναι απροετοίμαστοι.
Η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας στις αρχές του 2012 ενισχύεται και κυμαίνεται στο 50%-70%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS. Αλλά μόνο σε περίπτωση που έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι απαιτούμενοι μηχανισμοί, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση του EFSF και η κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών. Αν υποτεθεί ότι η Ελλάδα λαμβάνει την επόμενη δόση, η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα ακολουθήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, εξηγεί ο οίκος. Είναι πιθανό η Ελλάδα να μην καταφέρει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, γεγονός που θα κλιμακώσει την πιθανότητα χρεοκοπίας έως τα τέλη του 2011.
Στην περίπτωση της «καθυστερημένης χρεοκοπίας», ένα μέρος του κινδύνου που προεξοφλείται σήμερα στις τιμές της αγοράς θα υποχωρήσει, αλλά προσωρινά. Ο οίκος συγκαταλέγει στους ωφελημένους βραχυπρόθεσμα τα ίδια κεφάλαια και τις πιστωτικές αγορές (πχ. οι τιμές των μετοχών, τα spreads των CDS, το κόστος χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών)αλλά και το ευρώ. Τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια θα χάσουν μερικά από τα πρόσφατα κέρδη τους.
Οι αναλυτές της UBS ωστόσο υπογραμμίζουν πως το όποιο ράλι ανακούφισης θα είναι προσωρινό και ρηχό. Τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τη χρεοκοπία, αυτά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της απουσίας ανάπτυξης θα μείνουν άλυτα, εξασφαλίζοντας μόνο περιορισμένες αναπτυξιακές προοπτικές για τις αγορές.
Μια βραχυπρόθεσμη επέκταση της ελληνικής χρηματοδότησης θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις ανωτέρω προκλήσεις, σημειώνεται στην έκθεση. Στην κορυφή της λίστας είναι το «μαξιλάρι» ρευστότητας για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο έναντι της αναπόφευκτης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Απαισιόδοξα είναι τα σχόλια της UBS και για την Ευρωζώνη, καθώς αναφέρει ότι έχει εισέλθει σε πιο επικίνδυνη φάση. Οι χρηματοοικονομικές και τραπεζικές πιέσεις είναι προφανείς, ενώ κλιμακώνονται οι ανησυχίες για κρατική χρεοκοπία.
Παρά τα σημάδια από την Ουάσιγκτον το περασμένο σαββατοκύριακο ότι οι Ευρωπαίοι και οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι πρόθυμοι να εξετάσουν την ανάληψη αποφασιστικότερων δράσεων, δεν παρατηρούνται συγκεκριμένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ η ολοένα αυξανόμενη αβεβαιότητα απειλεί την ήδη εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου