Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ Ο κ. ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ

Ο κ. ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ

Του Παν. Μποσνάκη
Πανεπιστημιακού-Πολιτικού Συμβούλου

H εκ των άνω επιβεβλημένη στο πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου συμφωνία των Γ. Παπανδρέου – Α. Σαμαρά κατέδειξε για μία ακόμη φορά την γύμνια του σαθρού πολιτικού συστήματος και την ανεπάρκεια των κομματικών ταγών. Η χώρα μας βρίσκεται στο παρά πέντε της χρεωκοπίας, φύλλο στον άνεμο, καταχτήσεις δεκαετιών στο εθνικό και πολιτισμικό επίπεδο βρίσκονται σε πλήρη κατάρρευση, πολλώ δεν μάλλον τώρα που η κρίση χτυπάει αλύπητα κάθε γειτονική μας χώρα. Την ώρα που όλοι στην Ευρώπη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εμείς εδώ δεν μπορούμε να ομονοήσουμε και να συμφωνήσουμε σε πέντε βασικά πράγματα.
Το ερώτημα που κρέμεται στα χείλη όλων είναι; τί δέον γενέσθαι; Το ερώτημα αυτό θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό μεσούσης της κρίσης από δώ και πέρα. Το θετικό είναι ότι ο νέος Πρωθυπουργός είναι γνώστης σε βάθος των οικονομικών θεμάτων και της Ευρωπαικής πολιτικής. Οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες εντόνων κομματικών και προεκλογικών διεργασιών, τα υφιστάμενα όμως κόμματα δεν μπορούν να δώσουν λύσεις, ο κύκλος τους έχει εξαντληθεί, χρειάζεται καινούργιο οξυγόνο.
Ερώτημα: χρειάζεται η χώρα εκλογές; ίσως όχι, ή τουλάχιστον δεν υπάρχει καμμία ανάγκη βιασύνης. Το αντίθετο μάλιστα, ίσως τώρα είναι η ευκαιρία να τους βάλουμε όλους μαζί να δούμε τι μπορούν να κάνουν. Στο παρόν κυβερνητικό σχήμα, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες έχουν επιμεριστεί. Ολοι τους είναι συνυπεύθυνοι. Ας ενώσουν δυνάμεις, ας πραγματοποιήσουν όσα τόσο καιρό μας υπόσχονταν. Νομίζω ότι στη κυβέρνηση πρέπει να της δοθεί χρόνος και ας εξαντλήσει στην ανάγκη την τετραετία.
Η χώρα μας δεν αντέχει ούτε άλλα προσχήματα ούτε καθυστερήσεις και αναβολές. Αμεσα να δρομολογηθούν αλλαγές και εξελίξεις. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει άλλοθι, συμμετέχει κανονικά στη κυβέρνηση και όσα τόσο καιρό υπόσχονταν πρέπει να τα καταθέσει. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει. Αρκετά με τις μικροπολιτικές και τις προσωπικές στρατηγικές.
Υπάρχει διέξοδος σε όλα αυτά; Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι δείκτες όλοι στο κόκκινο. Μπορεί όμως η παρουσία του κ. Παπαδήμου να αποτελέσει την απαρχή εξελίξεων. Ισως ένας καινούργιος πολιτικός πόλος, μία συστράτευση σημαντικών εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, ίσως μία αφύπνιση καινούργιων παιχτών μέσα στο υπάρχον σύστημα που έχει ήδη εξαντλήσει τα όριά του.
Κατά την γνώμη μου, αυτό που χρειάζεται είναι μία μακρόπνοη κυβέρνηση εθνικής αναγέννησης που θα συστρατεύσει τον μέσα και τον έξω ελληνισμό, εξωκομματικές και ακαδημαικές προσωπικότητες, κυβέρνηση διεθνούς κύρους με στρατηγική δύο δεκαετιών. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν αφυπνισθεί ο λαός και οι συνειδητοποιημένες πολιτικοκοινωνικές και πατριωτικές συλλογικότητες και βάλλουν τα υπάρχοντα κόμματα στην άκρη, στο πνεύμα της πανεθνικής συνεργασίας και ομοψυχίας, τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει μία τέτοια καθολική πανεθνική προσπάθεια γιατί από δώ και πέρα κάθε αύριο θα είναι και πολύ αργά.

Ο Παναγιώτης Μποσνάκης είναι Πανεπιστημιακός και Πολιτικός Σύμβουλος, επικοινωνία poetics999@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου